Pater Gabriël

Pater Gabriël woont en werkt al meer dan 40 jaar in het Noordoosten van Brazilië. Hij is altijd meer welzijnswerker dan missionaris geweest. Gebonden aan een kloosterorde betekent het dat je steeds van parochie (plaats) wisselt. Hij woont al ruim 12 jaar niet meer in Monteiro. Nu woont hij in Garanhuns, wat op ruim 4 uur rijden ligt. Waar hij echter ook huisde, hij kwam iedere maand in Monteiro om geld uit Nederland te overhandigen. Zodra hij de stad binnenrijdt, gaat dat als een lopend vuurtje. Hij gaat altijd eerst naar het Nederlands Centrum (?), waar binnen een kwartier vele mensen komen om geld op te halen of gewoon een praatje te maken. Zelf heeft Harry Timmermans, voorzitter van de stichting Thaysa, 6 keer Monteiro bezocht om de contacten te onderhouden en met zijn reisverhalen weer nieuwe sponsors te vinden. Tijdens zijn bezoeken heeft hij ook gezien wat er met het geld gedaan werd, heeft hij de studenten ontmoet en soms een nieuw project opgepakt.

Pater Gabriël is inmiddels 78 jaar en hoewel er nog geen slijtage zichtbaar is, maakte de stichting zich  wel zorgen over de projecten: wat zou er gebeuren als pater Gabriël dit werk niet meer kan doen?

Oktober 2003 was Harry Timmermans wederom in Monteiro en heeft daar uitgebreid met pater Gabriël over gesproken. Pater Gabriël had echter zijn opvolger al gevonden en wel in de persoon van pater Carlinhos. Daar is dan ook gelijk contact mee gelegd. In samenspraak met pater Gabriël is besloten pater Carlinhos naar Nederland te laten komen om de taal enigszins te leren en kennis te maken met het land, waar de gelden vandaan komen. Aan het leren van de taal komt hij maar zeer beperkt toe, maar dat is niet zo erg, omdat Harry in het Portugees met hem kan communiceren.

Op 2 februari 2009 vierde pater Gabriël zijn 50-jarig priesterjubileum. Zie hier voor de Braziliaanse aankondiging.

© Copyright - Thaysa.nl