Stage 2009

In september wilden Linda de Bloois, Karen van Zweden en Mandy Klos in de voetsporen treden van hun voorgangers. Zij waren 4e jaars studenten van Pabo Thomas More in Rotterdam. De pabo wilde echter deze keer echter een project dat recht deed aan de opleiding tot leerkracht. Dat leek niet zo goed mogelijk, want de Fazenda wilde nog een product in hun assortiment opnemen.

Wonderwel wisten deze kanjers een plan van aanpak te schrijven, dat voldeed aan de opleidingseisen van Thomas More, terwijl de Fazenda heel gelukkig werd met hun werk. Onderweg naar Garanhuns deden Linda, Mandy en Karen ook nog Campina Grande aan. Daar hebben ze het kindertehuis Casa da Crianças bezocht, waar vandaan verschillende kinderen door adoptie naar Nederland zijn gekomen. Laura e Groot, zelf geadopteerd vanuit dit kindertehuis, was ook meegereisd. De ontmoeting met zuster Aldete, de 93-jarige leidinggevende heeft iedereen nog rondgeleid. Enige maanden is ze gestorven. Hier lag ook de oorsprong van de stichting Thaysa.

Op de Fazenda da Esperança was een hele grote vijver, die de hardwerkende studenten hebben omgetoverd en een viskwekerij. Al het water van de vijver moest er eerst uit, waarna de wanden met kalk werden bewerkt. Daardoor worden ziektes voorkomen. De eilandjes moesten worden leeggemaakt van de wilde begroeiing en werden met elkaar verbonden. Daar hadden Karen, Linda en Mandy (KLM) wel hulp bij nodig van vaklui. Gelukkig hadden ze voldoende geld bijeengekregen door een sponsoractie op De Dijck in Maassluis en bij Sport&Spel in Maasland. Toen alles klaar was konden de tilapia`s uitgezet worden en na ruim een half jaar konden de eerste vissen gevangen worden. De drie studenten hebben de leidinggevenden van de Fazenda aan de hand van een kaartsysteem geleerd hoe ze de kwekerij in stand kunnen houden. De Pabostudenten deden op deze manier aan volwassenenonderwijs.

Informatie uit eerste hand? Linda de Blois; send21@hotmail.com en Karen van Zweden; karenvanzweden@hotmail.com.

© Copyright - Thaysa.nl