Omni-plan

Het bedrijf Omni-plan uit Utrecht heeft € 5000,- gedoneerd voor Stichting Thaysa. We gaan een speeltuin aanleggen en allerlei activiteiten ontwikkelen. Dit alles wordt stap voor stap opgebouwd.

Wij zijn Omni-plan ontzettend dankbaar voor het schenken van de mogelijkheid om in een afgelegen agrarische gemeenschap het leven van op de eerste plaats de kinderen te verbeteren. Daarnaast geeft het de bewoners zinvolle bezigheden en een klein beetje inkomen tijdens de bouw en het instant houden van de speeltuin in het vervolg. Er komen ook mogelijkheden om met de kinderen leuke workshops te gaan organiseren.

In deelgemeente Pitombeira, nabij de stad Sumé (PB) waar zo`n 200 gezinnen de gemeenschap vormen maken gebruik van een centraal geleden gebouw, waar de dokter af en toe spreekuur heeft. Daar worden ook vergaderingen en kerkdiensten georganiseerd. Iedereen uit de gemeenschap komt daar dus weleens. Bij het gebouw is een terrein van 91 vierkante meter. De grond is van de gemeenschap.

Onze contactpersonen hebben de gemeenschap bij elkaar geroepen om ideeën uit te wisselen. Er bleek behoefte te zijn aan een degelijke speeltuin, vrij toegankelijk. De kinderen komen vaak met de ouders mee bij een doktersbezoek of een vergadering en dan kunnen ze gebruik maken van de speeltuin. Mensen uit de gemeenschap gaan helpen om de speeltuin te realiseren en te onderhouden.

Het volgende is nodig om de speeltuin te realiseren:

 1. Het terrein moet klaargemaakt worden om er een speelplaats op te bouwen. Het moet geëgaliseerd en schoongemaakt worden, het moet bestraat worden en er moet een elektrische installatie geplaatst worden. Daarvoor is nodig: 2 kuub grind, 45 zakken cement, 2 kuub zand, 1500 stenen, 2 kolommen van 6 meter en 3 meter tuigage.
  Kosten: 3730 reais
 2. Materiaal voor de elektrische installatie: 4 reflectoren, 4 meter kabel, 2 isolatiebanden, 1 grondstaaf.
  Kosten: 730 reais
 3. Arbeidskosten: 4500 reais
  Het is gebruikelijk in Brazilië om wekelijks af te rekenen. Elke vrijdag worden de uren, die gemaakt uitbetaald. Zodra ze met hun werk begonnen zijn, maak ik 4500 reais over. Silvia en Flávio sturen me elke week een verantwoording.
 4. Plaatsen en installeren van de speeltoestellen: huisje met trappetje, glijbaan, klauternet en hekje, 2 schommels, wip en wat verder het budget toelaat. In verband met de hitte en droogte wordt alles gemaakt van Eucalyptus en Maçaranduba hout. Duur, maar ook zeer duurzaam.
  Kosten: 9000 reais

Totale kosten: 17960 reais (€ 3380,-)

Daarna moet het gebouw een beetje opgeknapt worden en kasten geplaatst worden om boeken, zoals een atlas, muziekinstrumenten en zo op te bergen. Vrijwilligers van de gemeenschap willen met kinderen gaan lezen, dansen en muziek maken. In april gaat er iemand met mij mee om de vrijwilligers dit te leren. Hiervoor zijn nog geen kosten in beeld gebracht.

Het geld wordt in delen overmaakt. Eerst maken wij 3800 reais over om de grond bouwrijp te maken. Als wij kunnen zien dat dat gebeurd is, maken wij 730 reais over voor de elektrische installatie. Het geld voor de arbeid wordt bij het begin totaal overgemaakt met wekelijks een verantwoording. Daarna maken wij de 9000 reais over voor de speeltoestellen.

De stichting Thaysa zal erop toezien dat het geld ingezet wordt, zoals afgesproken. Wij houden Omni-plan regelmatig op de hoogte en wij hopen in april de speeltuin te gaan aantreffen, waar zij nu van dromen.

Harry Timmermans

IBAN: NL75 RABO 0177 0465 97 t.n.v. Stichting Thaysa, Maassluis

Voortgang

Op 20 november is er voor het eerst geld overgemaakt naar de projectleiders van Project Clarissa. De projectleiders, Silva en Flávio, hadden al aangegeven dat velen zin hadden om te gaan beginnen aan het bouwen van de speeltuin. Daar was niets van gelogen. Vanaf 20 november zijn ze losgegaan. Eerst moest de grond bouwrijp gemaakt worden. Ondanks de extreme hitte hebben ze dat in een paar dagen voor elkaar kregen. Omni-plan vond het heel belangrijk dat er geld verdiend werd door mensen, die tekort aan inkomen hadden. Het feit dat ze gelijk aan het werk konden en de hitte trotseerden maakt duidelijk dat het salaris meer dan welkom was en is.

De speeltoestellen werden in een loods in elkaar gezet, gemaakt van degelijke materialen, want het moet hitte en droogte doorstaan. Er werd een muur om het terrein gebouwd met beveiligingsdraden, er werd een toegangshek geplaatst, waardoor de speeltoestellen veilig zijn. Een betonvloer werd gestort en vandaag, 11 december, zijn de toestellen geplaatst. Wat een ongelooflijke prestatie. Nu moet er nog verlichting komen en dan kunnen de eerste kinderen gaan spelen. Van de ruim 17.000 reais die begroot was, is nu iets meer dan 15.000 reais uitgegeven. Alle vooroordelen over Brazilianen kunnen in de koelkast.

Op de foto’s is goed te zien hoe ze de speeltuin gerealiseerd hebben.

Progresso

No dia 20 de novembro, o dinheiro foi repassado pela primeira vez aos líderes do Projeto Clarissa. Os líderes do projeto, Silva e Flávio, já haviam indicado que muita gente queria começar a construir o parque infantil. Nada disso era mentira. Eles começaram a funcionar em 20 de novembro. Primeiro o terreno teve que ser preparado para construção. Apesar do calor extremo, eles conseguiram isso em apenas alguns dias. A Omni-plan achou muito importante que o dinheiro fosse ganho por pessoas que tinham falta de renda. O fato de terem conseguido começar a trabalhar imediatamente e enfrentar o calor deixa claro que o salário foi e é mais que bem-vindo.

Os equipamentos do playground foram montados em um galpão, feito de materiais sólidos, pois devem resistir ao calor e à seca. Foi construído um muro ao redor do local com fios de segurança e instalado um portão de acesso, tornando os equipamentos do playground seguros. Foi lançado um piso de concreto e o equipamento foi instalado hoje, 11 de dezembro. Que conquista incrível. Agora é preciso haver iluminação e então as primeiras crianças podem começar a brincar. Dos mais de 17 mil reais orçados, pouco mais de 15 mil reais já foram gastos. Todos os preconceitos sobre os brasileiros podem ser guardados na geladeira.

As fotos mostram claramente como criaram o playground.

Elektrische installatie

Zoals in de video hierboven te zien is, is er inmiddels ook elektriciteit geïnstalleerd.

© Copyright - Thaysa.nl